Cherga BG

Белгийският посланик Филип Беке: “Хората в България обичат хубавия живот и се стремят да живеят добре”

2008.05.23 - 0014Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Белгия Н.Пр. г-н Филип Беке е роден на 8 юни 1954 г. Има магистърски степени по съвременна история и международно и европейско право.
Работил е в Белгийското посолство в Банкок и Кайро.Също така е бил и генерален консул в Милано. Четири години е бил Белгийски главен преговарящ по разширяването на Съюза. Шеф на кабинета за външната търговия и безопасността на храните. От 2003 г. е посланик на Кралство Белгия в България и Македония, а от т.г. е и посланик в Косово и Албания. Женен е, с две деца – син и дъщеря. Н.Пр. Господин Беке бе любезен да отговори на част от нашите въпроси точно преди Националния празник на Кралство Белгия – 21 юли. Ето какво сподели той специално за нашите читатели.

Ваше Превъзходителство, след почти пет години пребиваване в страната с какво ще запомните България?
Определено свързвам България с нейното богато културно наследство и с нейната красива природа. България е спотаила във всяко селце и градче множество разнообразни традиции. Българите се гордеят с произхода си. Хората са топли и сърдечни. Контактът с тях е особено открит и лесно може да премине в приятелство. Българите искат да живеят добре. Те се гордеят с типичната българска храна, включително киселото мляко, сиренето, българските вина, пастърмата, плодовете и зеленчуците с превъзходния им вкус. Лично аз съм голям почитател на чудесните розови домати, киселото мляко “На баба”, което ми е любимо, защото то няма нужда от подсладители, агнешкото и свинското месо със специфичния им вкус, рибата (особено калкан и лаврак).

В тази връзка бихте ли разказали накратко за известния белгийски концерн “Пуратос” и присъствието му в България?
Неотдавна под патронажа на нашето посолство бе организиран журналистически тур в Перник, където се намира предприятието “Пуратос България”. “Пуратос” е значима белгийска групировка, която има заводи и предприятия в няколко части на света. Българските журналисти се запознаха с дейността на предприятието – производител, вносител и дистрибутор на суровини за хлебопроизводството, сладкарството и шоколатиерството. “Пуратос България” се развива бързо, което показва, че българите все повече държат на качеството на хляба. По време на събитието специално внимание бе обърнато на шоколада “Белколаде”, който отбелязва своята 20-годишнина през 2008 г. Вечерта завърши с изискан коктейл в белгийската резиденция, където журналисти и гости можаха да присъстват на шоколадово шоу със сладка дегустация.

Ваше Превъзходителство, разкажете нещо за своята родина – кое я отличава, кое е най-типичното за Белгия?
Белгия е разположена в сърцето на Европа, на територия, която е една трета от територията на България. Тя е гъсто населена, с почти 11 млн. души. Страната винаги се е отличавала с отворена икономика, което значи, че и вносът, и износът играят съществена роля. Чрез тези търговски отношения, градени през вековете, Белгия има красиви градове и местности, които привличат хиляди туристи всяка година. Град Брюге със старинната си архитектура, културни центрове, паметници и църкви, както може би знаете, е познат още като “Венеция на Севера”. Когато съм във ваканция в Белгия, аз самият винаги успявам да открия нови прекрасни неща. Може би тук е мястото да препоръчам три интересни места, които е добре да се посетят от туристите.
Първото е крепостта Гаасбек, в близост да Брюксел, където могат да се наблюдават исторически обекти от ХVI в., свързани с живота на някогашната кавалерия. Градината също така прави силно впечатление. Съвсем наблизо човек може да опита КРИК – специална бира от плодове, както и да похапне хляб, покрит със сирене и репички. Друго забележително място е гр. Ипър. По времето на Първата световна война четири години градът е бил фронт на военни действия, в които са загинали стотици хиляди войници. Сега на мястото е издигнат т.нар. Музей на живо и в него посетителите могат да съпреживеят идентичността на войник, който по онова време се е сражавал в същите окопи, запазени и до днес.
Дюрбуи е третото място, което препоръчвам да бъде посетено. Това е малко градче, в което живеят само 800 души, но затова пък е царството на… книгите.Тук може да намерите всякакви книги – малки, големи, нови, стари, за изкуство и наука. Написани на всякакви езици, те са вътре и извън магазинчета, кафенета и къде ли още не!

Приличат ли си българите и белгийците и кое според Вас ни сближава?
Първо искам да кажа, че още преди присъединяването на България към ЕС и българи, и белгийци имахме едни и същи ценности. Сега, когато сме заедно в европейското семейство, нашите цели и задачи са общи, а също така имаме общи институции.
И българите, и белгийците обичат хубавите страни на живота: музика и спорт, наслаждават се на приятните моменти, хумора и добрата храна. Може би белгийците не го показват така, както българите, но хората и в двете страни искат да постигнат възможно най-голям комфорт в живота.

2008.05.23 - 0017

Няколко думи за работата Ви в България?
Основното в моята работа е да следвам и осъществявам предварително поставените си цели и задачи. Затова добрата координация е важна. Спомням си, че още преди да дойда в България, се срещнах с тогавашния български посланик в Белгия – г-н Емил Валев (сега съветник в кабинета на президента Първанов), с когото разисквахме взаимноизгодното сътрудничество между страните ни. То е важно на национално ниво, но също и на местно. Поради тази причина за мен е важно да пътувам в страната, да се срещам с различни хора, да посещавам фирми и да откривам чудесни места, които бих могъл да препоръчам на моите сънародници.

Как преминава денят Ви? Имате ли си хоби?
Обикновено ставам в 6 часа сутринта, чета много и подготвям програмата си за деня. През деня имам срещи, пиша различни неща и се опитвам да намеря отговори на трудни въпроси.
Нямам много време за хоби. И все пак обичам да слушам музика на живо, да гледам спортни събития и понякога да участвам в такива. Колекционирам предмети от всички страни, в които съм живял. Най-голямата ми колекция обаче касае стари акции и полици. Това се нарича скриптофилия. Дори тук, в кабинета ми (интервюто е взето в Посолството на Кралство Белгия в София – б.а) може да видите една от тях – това е акция от първия трамвай в София, на която откривате сегашния бул. “Витоша” и където днес се намира стената на белгийската поезия. Друга интересна колекция включва много красиви текстилни материи от Лаос, с техни специфични орнаменти и цветове. В миналото традицията там е изисквала всяка жена, на която й предстои сватба, да изработи майсторски подобни неща. Сега аз притежавам част от тях.

На 21 юли ще чествате своя национален празник. Как се празнува той в Белгия? Ще имате ли специално празненство и тук, в България?

Националният празник е почивен ден. Тъй като той е в разгара на лятото, много хора ще отидат на морето, ще ядат миди и ще пият хубава бира. В края на деня може да се наблюдава вечерната красива заря. Също така в Брюксел се провежда военен парад и музикален концерт.
В София всяка година е традиция да организираме прием в белгийската резиденция. Освен отбрани, традиционно приготвени белгийски храни, гостите тази година ще се насладят и на 12 различни видове бира. Ще има музика, украса с цветя, а тази година за първи път – и скулптури от шоколад. Надявам се, че както предишните години, и този път ще зарадваме многобройните си приятели и гости с разнообразна и впечатляваща програма.

Add comment

76 + = 77