Cherga BG

Българският посланик във Виена удостоен с почетен орден

Българският посланик във Виена Иван Сираков бе удостоен с Голям златен почетен орден с лента за заслуги към Република Австрия. Високото държавно отличие се дава за особените му заслуги в множество области на двустранните отношения в качеството му на извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Австрия от декември 2016 г. досега.

Наградата за посланик Сираков е по предложение на министерствата на външните и вътрешните работи на Австрия и е присъдена от президента на страната Александър Ван дер Белен. Орденът бе връчен на българския дипломат на официална церемония в австрийското посолство в София.

Сред заслугите на посланик Сираков, изтъкнати в словото на посланика на Австрия у нас Андреа Вике, са дейността му при подпомагане на подготовката и провеждането на председателствата на България и Австрия на Съвета на ЕС през 2018 г., същественият принос в културния обмен, а също и в областта на полицейското сътрудничество. Подчертано бе, че в изключително интензивни времена за двете страни със своята ангажираност и инициативност посланик Сираков е допринесъл значително за преодоляването на предизвикателствата и за устойчивото задълбочаване на двустранните отношения.

В рамките само на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. под ръководството на посланик Сираков са проведени над 50 политически, културни и научни мероприятия. През същата година е открито почетно консулство в Санкт Пьолтен (Долна Австрия), а през 2020 г. и в Грац. Австрийската страна подчерта и съществения принос на посланик Сираков в разрешаването на една от големите финансови измами в рамките на ЕС.

„За мен е чест да получа това високо отличие. Благодаря на посланик Вике, на правителството и на президента на Австрия. Ще го нося и защитавам с гордост“, заяви посланик Сираков. Той подчерта, че Австрия е важен стратегически партньор на България и втори в областта на търговията.

„Нашите две страни са тясно свързани както политически и културно, така и в човешки план. Моята цел е да издигнем тези отношения до нивото на стратегическо партньорство, отговарящо на близките ни отношения в ЕС и международните организации“, каза посланик Сираков, като сподели и, че със семейството си цени високо хората, страната и културата на Австрия.

Сред носителите на Големия златен почетен орден с лента за заслуги към Република Австрия са и канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел, както и Кофи Анан, генерален секретар на ООН през 1997-2006 г.

Биляна Котева

Add comment

5 + 1 =