Cherga BG

Български филм награден в Холивуд

Българският филм “Контролирани глътки въздух” бе отличен с награда в Холивуд. Филмът пребори конкуренция от цял свят и грабна приза за най-добър режисьор на документален филм. Това се случи на фестивала за независимо кино Standalone Film Festival.

Режисьорът на филма Ефемия Фард е изключително горда от това постижение, и с право. Това е страхотен успех за българското кино, като за първи път българска лента взима приз в Холивуд. Филмът засяга темата за домашното насилие и разказва истинска човешка история, като също така е и дипломна работа на Ефемия Фард за защита на магистърска степен в Нов български университет. Оператор е Веселин Христов, режисьор по монтажа – Стефан Бояджиев и режисьори по звука – Иван Андреев и Александър Симеонов. Представянето на филма в Холивуд е благодарение на агенцията на Пийт Кръстев.

Това не е първи успех за българския филм – досега „Контролирани глътки въздух” е награден и излъчван в над сто и двадесет фестивала в САЩ, Великобритания, Италия, Украйна, Индия, Иран, Китай, Йордания, Мароко, Тунис, Казахстан, Бангладеш, Нигерия, Германия, Колумбия и други.  

 

Биляна Котева

Add comment

97 − 91 =