Cherga BG

Българската публика се среща отново с героите на Томас Харис

Двайсет и пет години след първото издание на една от най-успешните съспенс серии за всички времена, българската публика се среща отново с героите на Томас Харис – очаквайте „Червения дракон“ на 11 ноември!

Историята в „Червения дракон“ (превод: Веселин Лаптев, 376 стр., цена: 15 лв.) хронологически предхожда „Мълчанието на агнетата“ и разгръща образите на агент Джак Крофорд и психиатъра-канибал за първи път. И тук действието се върти около хиперчувствителен агент на ФБР, който търси съветите на смразяващия Ханибал Лектър, за да постигне своята цел – залавянето на садистичен сериен убиец! „Ню Йорк Таймс Бук Ревю“ сравнява този легендарен роман с „машина, проектирана с една-едничка цел – да кара пулса на читателя да препуска във вените, сърцето да бие бясно, а жлезите да отделят ужас“.

   Томас Харис е роден през 1940 г. в Джаксън, Тенеси. Печели световна популярност през 1975 г., когато публикува дебютната си творба – „Черна неделя“. През 1981 г. се ражда „Червения дракон“ и поставя началото на блестяща серия от сюжети, залагащи на страха и погнусата от демоните в човешката душа. И петте заглавия от поредицата за Ханибал са екранизирани, а доктор Лектър вече се е превърнал в нарицателно за гений на злото!

Project2_Layout 1Книгата

Изтегнал се на койката в своята килия и разтворил на гърдите си „Големия кулинарен речник“ на Александър Дюма, Ханибал „Канибала“ Лектър дебютира в този вече легендарен роман на съспенса и дори на ужаса, който според голяма част от ценителите е дори по-добър от своето продължение „Мълчанието на агнетата”. И тук както в „Мълчанието на агнетата” действието се върти около хиперчувствителен агент на ФБР, който търси съветите на психо психиатъра Лектър, за да постигне своята цел – залавянето на садистичен сериен убиец, който избива цели семейства, за да задоволи известни само на самия него низки страсти.

Червения дракон“ е машина, проектирана с една-едничка цел – да кара пулса ни да препуска във вените, сърцето да бие бясно, а жлезите да отделят ужас.
в. Ню Йорк Таймс Бук Ревю

Авторът

Thomas-HarrisТомас Харис е роден през 1940 в щата Тенеси, САЩ. Работи като журналист. Написва първия си роман през 1975, който веднага му донася световна слава. До този момент Томас Харис е публикувал 5 книги с главен герой незабравимото превъплъщение на злото – доктор Ханибал Лектър. И петте романа: „Черна неделя“, „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и новият „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ са адаптирани в киното с огромен успех, а „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на психиатъра Ханибал – канибала, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991.

Add comment

9 + 1 =