Cherga BG

Българо-сирийската писателка Даян Шаер тръгва на турне с късометражния филм по романа й „Има ли места в Рая?“

ima-li-mesta Даян Хасан Шаер е млада авторка от българо-сирийски произход. Тя определя себе си като мост между двете държави, носи древната сирийска култура и съвременното излъчване на модерна европейска жена.

Първата й книга “Има ли места в Рая?” е за историите, които ни променят завинаги. Между страниците се отваря свят, който ще те накара да ожаднееш за живот. Приказка за безсмъртните мечти и заличените животи. За смелостта на младо момиче и силата на духа, който идва при нас в най-трудните ни моменти. За горещината на лятото и тази на любовта, която гори вътре в нас. И за небето… Това, към което гледаме, когато имаме нужда от Надежда. Но от тези небеса не падат звезди, а бомби. И не сбъдват желания, а взимат животи. Любовта и войната застават лице в лице и жадно се гледат в очите. После изгарят в страстна целувка и остават отломките на ненужните ти парчета. Остава само сърцето, което жадно тупти за любов. Това е история за живота, който не дава втори шанс… Ти сам си го вземаш.

Книгата “Има ли места в Рая?” е придружена от късометражен филм, който, заедно с талантливата писателка, тръгва на кратко литературно турне в страната:

На 28.03.2017 г. (вторник) от 17:00 ч. – в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ в град Ловеч.

На 29.03.2017 г. (сряда) 20:00 ч. – в Melon Live Music Club в град Велико Търново.

На 30.03.2017 г. (четвъртък) от 19.00 ч. – BH Cafe-Library в град Русе.

Преди всяка прожекция авторката ще сподели с публиката съкровени спомени и впечатления от онази Сирия, която тя помни, преди войната. Даян Шаер ще разкаже какво я провокира да се заеме с тежката история на една жена, осмелила се да обича в размирно време и да се превърне в бежанка.

Предстои обявяването на още дати и градове от литературното турне на писателката в България. Входът за събитията е свободен.

Antoaneta Peeva

Add comment