Cherga BG

България е на второ място в света по брой доброволци през 2013 г.

България е на второ място в света по брой доброволци през 2013г.

dyrwo

Tова стана ясно на международна конференция за акцията „Let’s Do It!”, проведена в Прищина, Косово между 6-9 февруари.

Световната гражданската инициатива “Let’s Do It!” събра повече от 2,4 милиона души, които участваха в почистващи акции през изминалата година. Около 9 милиона доброволци общо са взели участие в инициативата от старта й през 2008 г. в Естония.

Целта на акцията е да реши локалния и глобалния проблем с незаконното изхвърляне на отпадъци както в дългосрочен така и в краткосрочен аспект – чрез ангажиране на активната част от гражданите в акции за почистване в един и същи ден, поставяйки на преден план въпросите свързани с незаконното изхвърляне и включвайки експерти, политически и местни лидери които да стигнат до устойчиви и систематични решения.

daizchistim„Най-успешните акции през 2013 г. се състояха на Балканите. Мащабни почиствания реализираха доброволците в Албания, Косово и България. Гърция удвои броя на включилите се доброволци и се подготвя да подобри своя рекорд и тази година. Мексиканското почистване също отбеляза огромен успех с 40 000 доброволци. Седем държави успяха да ангажират повече от 5% от населението си да се включи в еднодневна акция за почистване а за някои процента е още по-висок.  Считаме, че този процент е ключов за създаването на осезаеми промени в обществото и навиците му”, заяви Кади Кенк, Ръководител на Регионалните координатори на Let’s Do It! World Cleanup.

„Това, което ме радва най-много е, че почистващите акции увеличиха въпросите за произхода на нелегалния боклук. Нашите екипи започнаха да задават неудобни въпроси за това защо сме изправени изобщо пред проблема с наводнение от боклуци. В няколко страни, „Let’s Do It!” дава на обществото възможност да се обединi и да вземe проблема в свои ръце. Ние наистина се разрастваме и набираме скорост и сила в Иран, Египет и още няколко други държави в преход,”, каяза Кади Кенк.

През 2013, страните с най-големите почистващи акции бяха Швеция  (700,000), България (375,000), Украйна (143,000), Румъния (200, 000), Албания (147,000), Косово (132,000), Литва (120,000), Латвия (115,000) и Унгария (100,000). Статистиките за почистващите акции по света могат да бъдат видени тук:www.letsdoitworld.org/statistics

Световната гражданска инициатива „Let’s Do It!” се ражда в северните части на Европа или по-точно в Естония, където близо 50,000 души се събират и почистват цялата страна в рамките на само 5 часа. При нормални обстоятелства това би отнело на правителството три години и 22,500,000 евро, за да почистят същото количество нелегални сметища, но това бе свършено от „Let’s Do It!”  за 500,000 евро и само за ден. Днес близо 9 милиона доброволци са участвали в акции на “Let’s Do It!” и мрежата ни е обхванала 110 държави по света.

Почистващите акции за 2014 година, започват отново от февруари нататък. От 10 до 11 май ще се проведат акции за почистване на Средиземно море, свързвайки всички средиземноморски държави с една цел – да почистят своята крайбрежна линия от пластмасовите отпадъци, като начинанието цели да набере 1 милион участници. Календарът с датите за почистване в различните страни може да видите тук:http://letsdoitworld.org/cleanup_dates_2014, като той постоянно се модифицира.

Световната гражданска инициатива „Let’s Do It!” се подкрепя от Министерството на Външните Работи на Естония, от  Организация по Развитието и Хуманитарният Помощен Център. Други организации, които подкрепят начинанието са Skype, Rezidor Hotel Group, QlikView, Tallink Group, DHL Естония, PriceWaterhouseCoopers, Estonian Air, Meedius Estonia and EuroPark Estonia.

Add comment

6 + 4 =