Cherga BG

България е музикален спонсор на света!

Какво е България? –

Всеки има своя отговор. Спектакълът „Това е България“ на ансамбъл „Българе“ ни връща към нашите корени, към нашата самобитност, а чужденците – към уникалната и древна българска култура.

Бела съм, бела, юначе,

цела съм света йогрела!“

Това е част от родопска народна песен, възпяваща красотата на българката. С нея започва една човешка и творческа история, която не може да не ви развълнува.

Народната певица Албена Вескова дълго време е излизала на родна и чужда сцена заедно с хор „Мистериите на българските гласове“, а от 2002 г. е солистка на ансамбъл „Българе“. Песента, която тя с удоволствие пее и благодарение на която й се случва най-хубавото събитие в живота е именно тази. Почитателите й твърдят, че запее ли Албена, тя огрява всичко наоколо с красота, с глас, с ритми…

В момента, в който я вижда и чува Христо Димитров /създателят на ансамбъл „Българе“/, се влюбва в нея, сякаш омагьосан от таланта й. Скоро след това двамата стават семейство, както и много добър творчески тандем. Ето как народната песен създава щастие, сплотява хората и ги окриля.

Албена, какво е за Вас народната песен?

Аз съм родопска певица и винаги предпочитам да изпълнявам песни от този регион на България. Израснах с прекрасната мелодия и текст на „Бела съм, бела“ и досега те ме връщат към корените ми. Родена съм в Асеновград. От седем години живея в София и това, което най-много ми липсва, е именно връзката с рода, семейните сбиbalgarene1рки, на които всички пеем.

Родопската песен е една от най-трудно изпълнимите. И ако Бог не ти е дал достатъчно глас, колкото и труд да положиш, няма да се получи. Българските народни песни са разнообразни – бавни и бързи, тъжни и весели. 

България е един музикален спонсор на света откъм ритми. Защото музикалните тактове у нас по разнообразие са много повече, отколкото всички останали „размери“, взети заедно. В света са познати 2/4, 3/4 и разновидностите им, в някои балкански държави има 5/8, 7/8 и… до тук. Всички останали ги има в България.

Актуален ли е българският фолклор днес, г-н Димитров?

Той е дар от Бога, който не се среща никъде по света и никой не може да си обясни неговата уникалност. Бих го нарекъл без преувеличение осмото чудо на света. Именно той ни представя пред света като нещо различно и неповторимо. Затова е жалко, че има деца, които не разбират какво значи фолклор. Ние – родителите, медиите, учителите – сме длъжни да запознаваме младото поколение с древните традиции, които народът ни е съхранил през вековете.

Ансамбъл „Българе“ гастролира из целия свят. Неговите певци, интсруманталисти и танцьори се чувстват горди, че са българи. Самата Албена уверено заявява, че „България е рай“. Иска младите хора да живеят и творят в България, да откриват невероятната българска природа, да съхранят известните ни национални черти като гостоприемство и добросъседство. Тя се зарича да пее още дълги години. Защото фолклорът е чудото, което съхранява всяка нация; чудото, което възпитава нейнте ценности и устои у всеки човек. „

Спектакълът „Това е България“,

с който ансамбъл „Българе“ пожъна овациите на родната и на световните сцени, включва седем картини. Те представят особеностите на седемте фолклорни области в България: Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа, Тракия. Ето как ги описват самите му създатели:balgarane_rodopi

Родопите – планината, която е дала на българския фолклор най-величествените и незабравими песни. Днес тя е известна с най-хубавото кисело мляко и с най-чистата вода.

Македония – Когато зашумят мурите на Пирин планина, вятърът запее песните за войводите Яне Сандански и Гоце Делчев, чуват се молитвите на майките, риданието на вдовиците и клетвите на комитите. Клетви в името на една съкровена мечта – обединена България.

Шоплука – „Оти да се косим, като че ми мине“, усмихва се на несгодите шеговитият шоп. А неговите танци са пословични с бързината и „натрисането“.

bulgaraneСеверна България – земята между Дунав и Стара планина, ражда игриви и буйни танци, които често са обвити в мистика и загадъчност. Достолепни мъже и кокетни жени и много, много любов.

Добруджа – там, където земята ражда стръковете на живота, от които добруджанци правят най-мекия, ухаещ и вкусен хляб. Земята, която заплени хан Аспарух и той заби меча си и каза: „Тук ще бъде България“.

Странджа – земята на нестинарите. Хората, които са закриляни от незнайни сили и танцуват върху жарава. Обред, изпълнен едновременно с мистика, суеверие и религиозност. Музика, излизаща от дълбините на свръхестественото.

Тракия – най-плодородната земя в България. Най-добрите музиканти-импровизатори се раждат там. Там са и едни от най-красивите жени в България. Земя с аромат на рози и вино.

Add comment

5 + = 10