Cherga BG

Българин – президент на Ротари клуб в Чикаго

102 години са минали от деня, в който адвокатът Пол Харис заедно с двама приятели основават първия в света Ротари клуб. В Чикаго. Било e 23 февруари, 1905 година. Минали са години, светът е преживял радости и болки, революции и кризи, тържества и поражения, но по традиция ротарианската година винаги започва през юли…

На 7 юли стана факт и първото българско президентство на Ротари клуб в Чикаголенд. Българинът Валентин Георгиев е неговият президент за 2007 – 2008 г. Валентин е сред известните българи в Новия свят. Само за седем години той и съпругата му Яна, започнали като мнозина от нас от “нулата”, стъпват на краката си. Новият Ротари-президент сега е в първата дузина специалисти на Countrywide – популярната в Америка бизнес империя за финанси и недвижими имоти. Ротари е световна организация на лидери в бизнеса и професиите, която осигурява хуманитарна помощ, насърчава високи етични норми във всички професии и помага за разпространяване на добронамереност и мир в света.

На официалната церемония присъства и досегашният президент на Westmont Rotary Club, г-н Джим Глейсон, който говори не само за това, какво е направено, а и за това, което предстои, за добрите очаквания на обществото, за добрите надежди, свързани с новия президент. Изненада за всички беше присъствието на високопоставения в йерархията на Rotary International – г-н Арт Дейвис. Срещата между нас, “неротарианците”, с членовете на Уесмънт Ротари Клyб, които тържествено обявиха за свой президент Валентин Георгиев, беше повече от събитие. Тя беше откровение за това, че тук, в Америка, наистина вървиш напред, че те приемат навсякъде без значение на религии и раси.

Тези хора бяха непосредствени, държаха се с нас, гостите, като с отдавна познати – навярно в очите им всеки българин имаше и част от авторитета и обаянието на Валентин. Бяхме удивени от красотата и хармонията на семейната къщa, изградена с много вкус. На зелената поляна пред големия дом, българският ансамбъл в Чикаго “Хоро” се представи като “Първи ротариански състав” – професионално и с настроение. Момичетата в народни носии посрещаха с усмивка, с хляб и сол, по стар български обичай официалните гости и членовете на Rotary Club, и някак неусетно доброто настроение се предаде на всеки.

Генералният консул на България в Чикаго, г-н Иван Сотиров, благодари за високото признание, което е не само за Валентин Георгиев и семейството му, но и за цялата българска общност. Старият председател на клуба и членовете му говориха с добро чувство за очакванията си от предстоящия “български период” в ръководството на клуба им.

Беше една изключителна вечер на чикагска земя. Беше нощта, в която един от многото Ротари клубове по света даде ключовете на управлението си на един от нас, българите, в Чикаго! Оценяваме го като събитие, което очертавa новия облик на България. България, която е все по-близко до веруюто на Ротари: “Хуманизъм и почтеност във взаимоотношенията между хората, зачитане на личната свобода на всеки човек.”

Add comment