Cherga BG

Автентична сватба с родопска булка навръх Вълчи камък

Автентична сватба с родопска булка, изведена и възкачена на най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров Вълчи камък пресъздадоха местни хора и туристи.

Автентична сватба с родопска булка

Мястото се намира на 1650 метра надморска височина над село Гьоврен.

Наречено е още Покрива на Балканите и от него се откриват чудни панорами към родопските върхари и баири на 360 градуса.

“За първи път правим подобна възстановка на местни обичаи в подобен мащаб. След нашите 10 гайдари, които огласяха цялата околност, тръгнаха в народни носии както местни хора, така и туристи. Те слязоха 400 метра надолу, за да изведат булка в автентична сватбена одежда, както се е правело едно време в Родопите”, разказа Велизар Шанов, председател на туристическо дружество “Зелена светлина”.

Над 700 души заявили предварително участие за автентичния събор, който местните провеждат за четвърта година. Освен тях обаче още десетки туристи, чиято почивка съвпадна с паметната възстановка на автентична сватба, бяха очаровани от родопската фиеста. Освен извеждане на булката, местните представиха и други обичаи.

Най-интересна за градските хора бе родопска седянка, на която се плете, пее и родопчани разказват веселяшки мухабети, родени от живота в планината. Заедно с гайдарите със свои изпълнения на народни песни, музика и танци се включиха на върха на баира самодейни състави от Девин, Борино и Лясково.

По традиция имаше и спортни състезания като скачане с чували и дърпане с въже. Гостите имаха възможност да опитат мед и млечни продукти – сирена и кашкавали, предоставени от местни производители. “Все повече младоженци от цялата страна искат да направят сватбата си на панорамната площадка, облечени в автентични народни носии”, каза Шанов.

Редактор Едно

Add comment

+ 70 = 74