Cherga BG

АРХИТЕКТУРНО-ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „ЕТЪР“ – ГАБРОВО ЖИВАТА БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ

бъклици2Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово е открит на 07.09.1964 г. по идея и под ръководството на габровеца Лазар Донков. Той е първият и единствен музей на открито в България.
В Етъра са експонирани 50 обекта – технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. В АЕК „Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода и е една от най-богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането – втората половина на XVIII в. и XIX в. Тук посетителите могат да се запознаят със старите занаяти, с архитектурата, бита и традициите на балканджиите, да се потопят в атмосферата на една отминала епоха.
Занаятчийската чаршия е представена от шестнадесет архитектурни образци. Нейните къщи са копия на съществували сгради в Габрово и региона. Занаятчийската чаршия в габровския музей на открито показва възрожденски занаяти грънчарство, кожухарство, бакърджийство, куюмджийство, мутафчийство, хлопкарство, шекерджийство, дърворезбарство и други.
Занаятите, представени в музея, са изключително атрактивни за посетителите. Тук гостите на комплекса наблюдават в реално време работата на майсторите, старинната технология при изработването на традиционните изделия и имат възможност да закупят готовия продукт от ръцете на майсторите.
Освен уникалните действащи работилници, в Етъра оживяват обичаите и обредите, характерни за народния календар на българина. Тук се дава нов живот на богатото духовно наследство: песните, танците, фолклора, на които гостите на музея могат да се насладят. На големите празници от обредния календар като Лазаровден, Гергьовден, Еньовден се правят възстановки на обичаите, свързани с тях.
Всяка година в първите петък, събота и неделя на месец септември, АЕК „Етър“ е домакин на Международния панаир на народните занаяти. В панаирните дни майстори от страната и чужбина се срещат в Етъра, за да представят изделията от занаятите си. Целта на Международния панаир е да се опазят традиционните български занаяти и да се пренесе традицията на старите майстори през годините.
Хотел „Странноприемница“, построен и обзаведен в хармония с духа на етнографския музей, предлага възможност за активен отдих, бизнес пътувания, делови срещи, конферентни и фестивални прояви сред неповторимото очарование на народния бит.
Тази година на 7 септември Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово чества своя 50 годишен юбилей. В рамките на тези 50 години той се разви от една идея и вече се превърна в една много авторитетна културна и научна институция, национално и международно призната туристическа дестинация и затова го наричаме „живата българска традиция“. 3

Таня Кръстанова

Add comment

3 + 7 =