Cherga BG

Античната гробница край Поморие впечатлява с архитектура и оригиналност

Националният паметник на културата привлича внимание с оригинални конструктивни решения, несрещани досега в Европа!

Оригинална антична куполна гробница, която съчетава тракийския обичай с римската строителна традиция, привлича вниманието на учени и посетители на четири километра от центъра на курортния град Поморие. Гробницата е разположена в района на „Регионалния център за научно приложно обслужване” – Поморие, на първокласен път 9 (Е87) в отсечката Поморие – Бургас.

Изследвана е още в края на ХIХ в. от чешките археолози братя Шкорпил. Предполага се, че гробницата е хероон /мавзолей/ на богата фамилия от античното селище Анхиало, до днешно Поморие, в който периодично са извършвани религиозни ритуали.

Античната куполна гробница – римски мавзолей, е национален паметник на културата. Тя е част от непроучения могилен некропол на древния град Анхиало, споменаван многократно в антични и средновековни документи. Паметникът, строен през римската епоха II-IV век, се състои от дълъг 22 метра коридор, две трапецовидни помещения и кръгла камера с диаметър 11,60 метра. Покритието над кръглата камера – пръстеновиден, полуцилиндричен свод, е оригинално конструктивно решение – единственото, което е срещано досега в Европа. Уникална е и кухата колона в центъра на камерата, завършваща с отвор на върха, през който влиза светлина.

През 1975 г. при изравняването на могила, която се намира на 500 м северозападно от античната гробница, е открито богатото погребение на тракийската жрица и лечителка Лесескепра, датирано в края на I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр. Уникалните златни накити днес се съхраняват в археологическата експозиция на Регионалния музей в Бургас.

Архитектите Тома Петров и Боян Кузупов изработват проект за консервация и реставрация на паметника. През 1959 г. в гробницата са реализирани значителни консервационно-реставрационни работи. Античната гробница е включена в правителствената програма „Виа понтика” за финансиране на археологически обекти по Южното Черноморие. През есента на 2012 г. започна първия етап – консервационно-реставрационните дейности на входното пространство на паметника. Възстановителните работи все още продължават, като се работи по завършването на издигнатата защитна сграда върху двете помещения при входа. Сградата представлява съвременна интерпретация на предполагаемата оригинална входна част на съоръжението, строена със съвременни материали.

Антон Карабашев, директор на ИМ – Поморие

Antoaneta Peeva

Add comment