Cherga BG

Ангелкова за дуалното обучение в сектор „Туризъм“

Николина Ангелкова обяви, че съвместно с Германо-Българската индустриално-търговска камара търси възможности за сътрудничество в областта на дуалното обучение в сектор „Туризъм“.

Към идеята трябва да бъдат привлечени различни държавни и частни институции – професионални гимназии, университети, представители на туристическия бизнес. Идеята е да се използва немски опит в тази сфера, обясни още Ангелкова. Министърът подчерта, че такъв пример за обучение има в Испания, Португалия и Франция. Министерството работи по учредяването на Център за преквалификация и допълнителна квалификация на кадри към туризма – каза още Ангелкова. Недостигът на кадри в туризма остава основна тема и водещ приоритет на Министерството. Липсата на квалифицирани кадри се усеща най-вече в изпълнителските позиции, като пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и др – уточни още министърът.

На срещата е дискутиран и въпросът за участието на България в туристически изложения в Германия. Като значението на подобни визити е важно за популяризирането на страната ни – подчерта министър Ангелкова. Много голямо значение има представянето на страната ни в най-значимия туристически форум в световен мащаб ITB – Берлин. Заедно с главния управител на камарата – Митко Димитров, бяха обсъдени и възможности за осъществяване на съвместни действия в контекста на предстоящото изложение през март следващата година. България е сред най-дългогодишните участници в ITB Берлин, като участието и в тазгодишния форум беше за 49-и път – посочи още Ангелкова.

Биляна Котева

Add comment

7 + 3 =