Cherga BG

Актьорът Вели Чаушев представя книгата си „Видения в “небесния театър“ на 29 март

Veli-chaushevАктьорът Вели Чаушев представя книгата си „Видения в “небесния театър“ на 29 март, сряда, от 18 часа на камерната сцена в Сатиричния театър.

Вели Чаушев е роден през 1934 год. в Златоград. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Г. Островски. От 1958 до 1961 година играе в ДТ- Хасково. От 1961 година е на сцената на Сатиричния театър, където играе повече от 40 години. Освен в театъра, играе в киното, участва в радиотеатъра и на естрадния подиум като рецитатор. Автор е на сценарии и на книги за деца и възрастни, сред които „Сламчови работи“ и „Ще се видим довечера“.

В книгата си „Видения в „небесния театър“ Вели Чаушев разказва спомените си за своите незабравими колеги: Георги Калоянчев, Лео Конфорти, Константин Кисимов, Георги Парцалев, Константин Коцев, Григор Вачков, Апостол Карамитев, Невена Коканова и още много други, които днес играят в Небесния театър.

Той нарича спомените си за своите скъпи колеги „дреболии, които са изпадали от официалните портрети. Като мазилката, която е оронена от пирончетата, когато са ги окачвали“.

„Огледалата в гримьорните още помнят лицата им. В гардеробите ризите им помнят изхвръкващите им сърца преди премиера. Стените са напоени с техните гласове“ – пише Вели Чаушев. В книгата си той е възкресил случки и събития, на които сам е бил свидетел.

„Струва ми се, че такъв възторг и любов към живота и театъра, които носеха и изповядваха, отиват в небитието. От тях има на какво да се възхитим и приятелски да се усмихнем“ – признава доайенът на Сатирата.

Ето и друг цитат от книгата, който показва отношението на автора към театъра :

  • Къде?
  • Искам да вляза в театъра.
  • Като зрител или …
  • Като актьор.
  • Трябва да платиш.
  • Каква е цената?
  • Един живот.

Премиерата на книгата „Видения в “небесния театър“ на издателство „Захарий Стоянов“ е през юни 2016 година. Това е петата поред книга на големия актьор и сладкодумен разказвач Вели Чаушев.

 

 

Antoaneta Peeva

Add comment

32 − 27 =