Cherga BG

 Националният политехнически музей отстоява добрия вкус

Единственият музей в България, който представя развитието на техниката, науката и технологиите. В залите на Националния политехнически музей /НПТМ/ са показани над 1000 експоната, свързани с механиката, времеизмерването, съобщителната техника, музикалните механизми, фото- и кинотехниката, космическото приборостроене, битова техника, пишещи машини, изчислителна техника, компютри и др.

За разлика от други музеи, в Националния политехнически музей посетителите могат да пипат експонати и да участват пряко в образователни експерименти с тях. Музеят разполага със специално оборудван кабинет по физика, в който атрактивно се демонстрират основни природни закони и явления. В детския образователен кабинет малчуганите придобиват знания за заобикалящия ги свят по забавен и интерактивен начин.

Експозицията на музея е твърде различна от преобладаващите в страната. Посветена е на техническите средства и технологични въведения, които променят начина на живот на европееца през последните два века. Някои от най-впечатляващите експонати са: триколесен Messerschmitt KR 174 – автомобил с вид на пилотска кабина, създаден от конструкторите в самолетостроителната компания Messerschmitt след края на Втората световна война; елегантен четирицилиндров Ford – модел „А“ от 1928 г; атрактивна възстановка на дървен велосипед, изработен през 1880 г. и др.

Публиката има възможност да се запознае с уникалната за България сбирка от миньорски лампи и инструменти; с крехки стъклени съдове от времето на Римската империя; с технологията за добиване на прочутото българско розово масло.

Любопитна е секцията, свързана с измерване на времето – различни часовникови механизми и богата колекция от джобни часовници. Почитателите на фото- и кинотехниката могат да се запознаят с едни от първите камери за моментни снимки Polaroid-95 B, произведени през 1949 г., ролфилмовата бокс-камера “Еделвайс” и др. В музея са представени и стари образци на съобщителната техника.

Сбирката от телефонна техника също е изключително атрактивна, тъй като тя демонстрира технологичния напредък на България през XIX в. В България, началото на обществените телефонни съобщения се поставя само 10 години след патентоването на телефона от Александър Бел през 1886 г.

В НПТМ е отделено специално внимание на българския принос. Акцентира се върху изчислителната техника. Сред показаните машини са първият български микрокомпютър, разработен през 1979 г. модел ИМКО – аналог на Apple II Plus; електронният калкулатор ЕЛКА6521 – четвъртият произведен в света и първият, който включва функцията коренуване.

НПТМ е от най-активните музеи по отношение на работата с публиките.  В него  се провеждат различни събития, които поради специфичната обстановката се превръщат в незабравими преживявания.

Музеят е първият носител на учредената от Фондация „Америка за България“ награда  за „Най-добра работа със семейства, #ВМУЗЕЯСМЕ“ – 2016 г., както и на други големи отличия.

Екипът на НПТМ се надява посетителите да усетят музея като място за интелигентно общуване, за прекарване на приятни и ползотворни часове с науката, техниката, историята, забавлението и добрия вкус към живота. www.polytechnicsofia.com/      

Биляна Котева

Add comment

2 + 8 =