Cherga BG

51 –ви Фестивал за актьорски постижения в сръбското кино

Под августовското слънце, жреците и жриците на седмото изкуство ще приемат ритуално ключовете за град Ниш, за да го направят “град на актьори” в последните 7 дни от лятото. Пред погледите на 4000 присъстващи, Кметът на града ще ги връчи официално на Председателя на престижното жури на Националния фестивал за Актьорски постижения.

Възгласът: “Актьори, Крепостта е наша!” ще отекне сред гръмотевични аплодисменти и фойерверки. Амфитеатърът на Нишката крепост за 51-ви пореден път ще се превърне в оживено средище за вдъхновение и селекция на таланти под открито небе. Това е уникално събитие за филмовата индустрия, което привлича вниманието на много чуждестранни гости и знаменитости, сред които Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър и други.

Огромният интерес е провокиран от специфична особеност на кинофестивала, спрямо провежданите по света – на него отличия се връчват само на актьорите. Създателите на най-добрите творения за големия екран ще получат множество официални и неофициални награди.

Фестивалът, който беше югославски, а сега сръбски, е добре познат не само на българите и другите балкански народи, но дори на жителите на Китай! Няколко милиона души съпреживяваха със съдбата на героите от филми като „Горещ вятър“, „Валтер защитава Сараево“ и много други. Любиша Самарждич, Бата Живойнович и Оливера Катарина, редом с други сръбски актьори, бяха по-топло посрещани от широката публика, отколкото холивудските им колеги. Филмите на Емил Костурица спечелиха не само всички големи филмови награди, но и сърцата на публиката в Европа и Америка.

Най-посещаваният фестивал в Сърбия е създаден по идея на Станка Ташич – бивш директор на филмовата компания “Славица”, базирана в Ниш. С помощта на Белградската студия “Морава филм”, други колеги и съмишленици, полагат началото му през 1966 г. Добротата и гостоприемството на домакините, романтиката на летните вечери и споделените преживявания със сродни души оставят незабравим спомен за магнетичната атмосфера на фестивала и града.

Илиян Димитров

Add comment

2 + 5 =