Cherga BG

50-ият юбилеен Международен балетен конкурс ще посрещне иконите на танца в летния театър на Варна

Патрон на легендарния форум е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, а почетен патрон – генералният директор на UNESCO Ирина Бокова

София, 17 юни 2014 г. Днес на пресконференция във Френския културен институт официално бяха обявени програмата, журито и участниците в 50-то юбилейно издание на Международен балетен конкурс-Варна, първото балетно състезание в света. Легендарният форум, организиран от фондация “Международен балетен конкурс-Варна”, ще се проведе от 15 до 30 юли 2014 г. в летния театър на гр. Варна със 129 записани участници от 30 страни и емблематично международно жури. Форумът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

Natali Bratanova_Snimka_Victor_VictorovОфициални участници на културното събитие бяха Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България; Иван Портних, кмет на Варна; Димитър Димитров и Соня Димитрова от фондация “Международен балетен конкурс-Варна”; Антоан Тусен, изпълнителен директор на SocieteGenerale Експресбанк, генерален спонсор на състезанието; икони на балета, посланици. Със специалното си присъствие събитието уважиха и български членове на авторитетното жури на Конкурса – проф. Петър Луканов, хореограф, професор в Музикалната академия за балет и изящни изкуства, Пловдив, акад. Красимира Колдамова, лауреат на I МБК Варна 1964, прима балерина, балетен педагог, Сара-Нора Кръстева, прима балерина, директор на балета при Софийска национална опера и балет.

50-то юбилейно издание на Международен балетен конкурс-Варна се провежда в чест на Маестро Емил Димитров, негов основател и ключова фигура за успеха и просъществуването му. „Маестро Емил Димитров влагаше цялото си сърце и енергия за това да съхранява и развива Конкурса. Благодарение на неговата неуморна работа, днес ние сме наследници на един изключителен духовен и културен капитал”, заяви Соня Димитрова.

Организаторите от фондация “Международен балетен конкурс-Варна” събират в юбилейното жури знаменити балетни деятели от цял свят. Журито е ръководено от Владимир Василиев /Русия/ – единствен носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са прима балерина асолута Йоко Моришита /Япония/, носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош /Куба/, обожаваният от публиката Максимилиано Гера /Аржентина/, уважаваните педагози професорите Сюо Сухуо /Китай/, Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг /Корея/, доц. Бисер Деянов /България/ – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори.

Brooklyn Mack_Snimka_Victor_VictorovГ-н Антоан Тусен изказа задоволството си от възможността SocieteGenerale Експресбанк да подкрепи най-престижното балетно състезание в света за пето поредно издание. SocieteGenerale Експресбанк е генерален спонсор на Международен балетен конкурс-Варна от 2006г. насам.Партньорството с Международния Балетен Конкурс-Варна е от ключово значение за нас. Чудесно е, че тази година заедно отбелязваме важни юбилеи-50 години от създаването на конкурса и 150 години Сосиете Женерал. Това нямаше да бъде възможно без ценностите, които споделяме-екипен дух, отдаденост и иновативност,“ заяви г-н Антоан Тусен.

Значението на Международния балетен конкурс във Варна е огромно в световен мащаб. Това е първото и най-престижно балетно състезание в света и ние всички трябва да продължаваме да го съхраняваме и развиваме през годините”, сподели директорът на балета при Софийска национална опера и балет Сара-Нора Кръстева.

Паралелно с конкурса ще се проведат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели се привличат световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др. Тази година заниманията в Академията ще се водят от проф. Сун Хи Ким – Корея, Аурора Бош- Куба, доц. Бисер Деянов – България, Морис Кози – САЩ, Алфредо Торес- Куба. Специално за тазгодишното издание на балетната Академия проф. Владимир Василиев- Русия ще изнесе показен урок „ Клас на майстора” на тема „ Па- дьо-дьо Дон Кихот” по хореография на А. Горски и В. Василиев. В съпътстваща програма на 26-я МБК-Варна 2014 са включени и художествена изложба „Балетът в изобразителното изкуство” и фотоизложба “Варненската балетна Олимпиада през фотообектива”.

По традиция балетният конкурс ще завърши с гала-концерт „Среща на поколенията” с участие на бивши лауреати на Варненския конкурс. На 30 юли 2014 г. в Летния театър на гр. Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на Максимилиано Гера- Аржентина, Роландо Сарабия- Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман, всички лауреати на Конкурса.

Юбилейният форум се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова, с любезното съдействие на Министерството на културата и Община Варна. Конкурсът се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Спонсори на конкурса са: Албена АД, Автомотор Корпорация Ситроен, Аурубис България АД, Фондация „Америка за България”, Силвия Ко, “Нова Трейд” ЕООД чрез Изворна вода “Бачково”.

Add comment

93 − = 90