Cherga BG

50 ГОДИНИ АРХИТЕКТУРНО-ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „ЕТЪР”- ГАБРОВО

etarПредстои XII-я Международен панаир на народните занаяти „Етър 2014″

Архитектурно – етнографски комплекс „Етър” – Габрово е първият и единствен засега музей на открито в България,  открит на 7.09.1964 г. В него са експонирани 50 обекта – технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение.img_6

         Цялата 2014 г. преминава под знака на 50-годишнината от създаването на комплекса. През месец септември предстоят най-големите събития, свързани с отбелязването на празненствата на юбилея, който е под патронажа на Министерството на културата на Република България. В рамките на програмата за юбилея от 5 до 7 септември 2014 г., ще се проведе XII-я Международен панаир на народните занаяти, организиран по традиция от Министерство на културата на Република България, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово.

         В тазгодишното издание на Панаира участие досега са заявили над 50 майстори от страната и чужбина, като регистрацията и записванията продължават. Очаква се тази година те да бъдат значително повече от предходните. През изминалата 2013 г. участие взеха 76 майстори. Ще се представят занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Участници от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще демонстрират пред етърската публика традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити и др.

         За първи път тази година, превърналата се в традиция Майсторска надпревара, ще бъде международна. В продължение на четири дни в състезанието „Грънчарство” майсторите ще се борят за голямата награда „Сребърна хлопка”.

         Много са инициативите, които ще привлекат хиляди гости и туристи в АЕК „Етър” тази година. На 5 септември 2014 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието „Дървостругарство”, Иво Стоянов от гр. Габрово, ще открие своята авторска изложба-базар в изложбената зала на АЕК „Етър”.

         Съпътстващо събитие на юбилея е Кръглата маса „50 години АЕК „Етър” – живата традиция”, която ще се проведе на 6 септември от 13.00 ч. В нея ще вземат участие над 20 специалисти от цялата страна. Целта на Кръглата маса е да се анализира мястото, ролята, културно-историческото и икомическото значение на Етъра; да се оценят приносът и достиженията му в науката и културата на региона и страната; да се съпостави Етъра и дейността му с подобни институции от страната и чужбина; да се разгледа комплекса като туристическа дестинация.

         Друго съпътстващо събитие е юбилейната X-та Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще”. В нея над 40 специалисти от страната и чужбина ще представят своите научни изследвания по темата. Доказателство за престижа на конференцията е големият интерес от страна на международните участници от Сърбия, Румъния, Македония, Чехия и Турция. По традиция и от двата научни форума АЕК „Етър” ще издаде сборници с докладите на участниците.

         Сред атрактивните за посетителите демоснтрации по време на панаира са характерните за района на Централен Балкан – печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтан и плетене с царевична шума (беленица).

         Многобройните гости ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която ще започне на 5 септември от 12.00 ч. и ще продължи три дни. В нея участие ще вземат Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, фолклорен ансамбъл „Родопа” гр. Смолян и много други.

         Спонсори на XII-я Международен панаир на народните занаяти са Банка ДСК и ПЪТСТРОЙ-ГАБРОВО” АД и др. Медийни партньори на събитията са Дарик радио, Дарик нюз, вестник „100 вести”, THEXPERTS (Travel & Hospitality Experts.)

За повече информация:

066/810560, 0882956221

Мария Ковачева

отдел “Връзки с обществеността”

e-mail: etar_gabrovo@abv.bg

19.08.2014 г.

АЕК „Етър” – Габрово

Add comment

+ 22 = 31