Cherga BG

20 творци с юбилейни плакети на 7-ми април – рожденият ден на Сатирата

satira-60-godiniДоайените на Сатирата Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Вели Чаушев и още 17 творци от различни сфери на театралното изкуство, дали своя принос в 60-годишната история на театъра, ще получат почетни плакети „60 години Сатиричен театър“.

Отличията ще бъдат връчени на церемония на 7-ми април, рожденият ден на театъра, след премиерата на спектакъла „Щастливеца“, с който ще бъде честван юбилея.

Почетни плакети ще бъдат връчени на актьорите Мариана Аламанчева, Светослав Пеев, Мария Статулова и Христо Гърбов. Наградени ще бъдат и хора със свой принос, но работили в други сфери на театъра. Това са майсторът на театралния плакат Людмил Чехларов, художника-сценограф Нейко Нейков и театър-майсторът Веселин Търкаланов

Останалите десет почетни плакета ще бъдат връчени посмъртно на театралите, запечатали своите имена в историята на Сатирата. Това са актьорите: Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Илия Добрев, Кирил Варийски. Посмъртно ще бъдат отличени и драматургът Станислав Стратиев, композиторът Димитър Вълчев, художникът-сценограф Стефан Савов и испанецът Хосе Санча, автор на кукерчето, което става запазен знак на Сатиричния театъра.

Близките на починалите творци ще получат почетната награда „60 години Сатиричен театър“. Нейният автор е Борис Андреев – Реджо.

Antoaneta Peeva

Add comment

83 − = 76