Cherga BG

19 причини да посетим България според британският “Телеграф”

nessebar-bulgariaБританският The Telegraph публикува статия, в която се посочват 19 причини България да бъде посетена. Изтъкват се природните и културните забележителности на страната ни, красивите плажове, Националният парк „Пирин“, манастирите ни, отличната 4G връзка и много други предимства.

1. По-ниските разходи

Да, всеки се интересува от разходите, когато пътува. Един от най-популярните курорти в страната – Слънчев бряг, е определен за най-евтиното плажно убежище в Европа за 4-ти път от британския Post Ofiice. Вечеря с три ястия и бутилка вино струват 19,53 паунда, под- чертава изданието.

2. Плажовете

Слънчев бряг звучи идилично, нали? Повечето плажове са прекрасни.

Bulgarie15-1140x7603. Има прекрасни крайбрежни градчета

Почти една трета от крайбрежието на Черно море е съставена от плажове със златен пясък. Като пример е посочен Несебър, наречен „Перлата на Черно море”, който е под егидата на ЮНЕСКО. Има още много красиви места по плажната ивица.

4. Невероятни планини

Красотата на България не се изчерпва с плажовете. В страната има живописни планини. Като пример изданието изтъква красотата на Рила и нейните езера.

5. Рай на земята, почти

Връх Мусала е най-високият в страната – 2925 м. Миналата година един от авторите на „Телеграф” – Пол Блумфийл, обяснява така: „Ако има рай на земята, то той е на 60 км на юг от София, към връх Мусала”.

6. Национален парк Пирин

Защитен от ЮНЕСКО, Пирин е идеално място за катерачи.

7. Има повече от 120 манастира

Един от най-популярните е Рилският манастир, основан през 10-и век. Също под егидата на ЮНЕСКО. Разрушен е през 19-и век при пожар, след което е изграден наново и сега е „шедьовър на творческия гений на българския народ”, според организацията на ООН.

8. Реликвите от комунизма

Като някогашен член на Източния блок, България пази много реликви от социализма и комунизма, включително пищни сгради в сталинистка архитектура. За пример се посочва Ларгото в София, където е оформен ансамбъл от 3 сгради на социалистическия класицизъм – бившият Партиен дом, Президентството и Министерския съвет.

9buzludzha. Паметникът на Бузлуджа

Този монумент, посветен на Българската комунистическа партия, построен на връх Бузлуджа в Централния балкан, е друг пример за соц-архитектурата.

10. Удивителни катедрали

Освен символи от соц-културата, в страната има невероятни сгради, сред които катедралата „Св. Александър Невски“ в София, която е една от най-големите православни катедрали в света и втората най-голяма на Балканите. Катедралата може да побере 10 000 души.

11. Древното минало

Както свидетелстват античните римски амфитеатри, България има древно минало. Амфитеатърът в Пловдив, построен през 2-ри век от н. е. е един от най-добре запазените в света и до днес се използва за представления, като може да побере до 3500 души.

12. Здравословната и вкусна кухня

С толкова много места и забележителности, които да се обиколят и видят, ще се нуждаете от сили. Какво по-добро от местната вкусна и здравословна кухня? Освен кюфтето, трябва да опитате прясна риба по Черноморието, гювеч и ритуален хляб като погача и кравайче.

bulgarska-rakia13. Напитките са огнени

Националното питие е ракията – плодова алкохолна напитка, правена най-често от ферментирала гроздова или сливова мъст, обяснява „Телеграф” на британските читатели. И предупреждава, че докато в магазина може да се намери 40-градусова, то домашно варената достига и до 80 градуса.

14. Карането на ски

В България са някои от най-добрите места за ски. Най-популярният зимен курорт е Банско в Националния парк Пирин, пояснява изданието.

15. Партита

В страната се провеждат много събития, фестивали, концерти. За пример е посочен фолклорен фестивал в планината.

16. Може да видите истинска мечка

Да, в планините живеят свободно между 400 и 700 кафяви мечки, според местни екологични организации. Има туроператори, които са специализирани в турове за наблюдение на мечки.

belogradchishki-skali17. Белоградчишките скали

Малко замъци са така солидни, но крепостта датира от римски времена. За последно е ползвана като военно укрепление през Българо-сръбската война през 1885 г., уточнява изданието.

18. Пещерите

Не се оставяйте да ви уплашат 30-те хиляди прилепи, живеещи в Деветашката пещера край бреговете на река Осъм. Тя е открита през 1921 г., на места достига височина от 100 метра и е пълна със сталактити и сталагмити.

19. О, и да, има отлична 4G връзка

Така че посещението си струва, завършва изданието.

Цялата публикация може да видите тук

Antoaneta Peeva

Add comment

8 + 1 =