Cherga BG

15 процента повече туристи идват у нас през лятото

turisti-v-bulgariaТуроператори прогнозират ръст на туристите през летния сезон с 15 процента, съобщи БНР. Очакванията са основани на увеличения брой резервации от Германия, Чехия, Полшо, Словения.

Нискотарифните компании предлагат все по-изгодни цени на билетите.

Това е привлякло 170 хиляди чужденци в София. Те са пристигнали за Великден, а голяма част от тях са организирали индивидуално своята почивка. Според представители в бранша най-голям брой българи, отпътували в чужбина, са предпочели да прекарат празниците в Гърция, Сърбия, Македония.

В Родопите изненадващо се отчита голям брой турски туристи -22,5%. Досега преобладаваха британците.

През февруари в област Смолян действащи са били 135 хотела и 125 други места за нощувки с общо 10 772 легла.

Руските туристи се връщат у нас, най-търсената страна за тях тази година, е България.

На второ място в рейтинга от 10 позиции е Черна гора. На трето място се нарежда Грузия. Четвърта е Армения, пета-Италия. В топ 10 влизат също Испания, Кипър, Чехия, Гърция и Турция.

И още една добра новина – 52% повече пътници са преминали през летище София през последния месец. Пътуващите по международни редовни линии са се увеличили с 53%, а по вътрешни – с 60 на сто. Пътувалите с чартърни полети са с 46% повече спрямо миналата година благодарение на удължената програма на зимните туристически полети поради продължилите благоприятни условия за ски туризъм по българските курорти.

Лятното разписание на летище София предлага полети с 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия Изток.

От първия ден на лятното разписание летището стартира новата редовна линия до италианския град Катания, а в края на юни се откриват полети до Братислава.

Още от май обаче ще може да се лети с нискотарифни превозвачи до Амстердам и Франкфурт.

Antoaneta Peeva

Add comment

+ 12 = 21