Cherga BG

„101 КАБА ГАЙДИ“ ПРЕДСТАВЯТ КОНЦЕРТ – ГАЙДА ДО ГАЙДА-15 ГОДИНИ 101 КАБА ГАЙДИ на 11 ОКТОМВРИ в ЗАЛА 1 НА НДК

Тази есен в ЗАЛА 1 на НДК ще имате възможността да се насладите на гайдарските изпълнения на „101 каба гайди“ по повод 15 -тата годишнина от създаването на гайдарския състав.

Ще станете свидетели на грандиозно живо изпълнение на повече от 200 гайдари на една сцена , което може да се нареди след неповторимото изпълнение на 333 каба гайди за поставяне на рекорд на Гинес в същата зала през 2012г.  

На 11 октомври от 19:30 часа в зала 1 на НДК ще се докоснете до истинския автентичен родопски фолклор и за 90 минути ще ви пренесем в „Орфеевата“ планина с магията и космическото звучене на каба гайдите,  преплетени с песни и танци.

В концерта ще участват още:

Гайдарски състав „Дельо Хайдутин“

Гайдарски състав „Капитан Петко Войвода“

Гайдарки състав „Кавадари“

Тъпани и гайди“

Танцова формация „Зареница“

Златина Узунова и др.

Билети за концерта може да намерите:
tickets.ndk.bg;
ticketportal.bg

 

Гайдарски състав „101 Каба гайди”
е създаден на 01 ноември 2004 г. в образцово народно читалище „Хр. Ботев-1871г.” гр. Смолян с ръководител Костадин Стефанов Илчев, който е
почетен гражданин на гр. Смолян и е носител на едно специфично отличие за страната. Той е живо човешко съкровище. Само 30 феномена на нематериалното културно наследство в България са вписани в специалната листа за живи човешки съкровища. Само 6 от вписванията са на индивидуални носители, а Костадин Илчев е единственият в страната, вписан в две от сферите на нематериалното наследство – „традиционно свирене“ и „традиционни занаяти“.

Съставът е самодеен, но през годините и до днес показва работа на много високо професионално ниво.

За да се поддържа гайдарското изкуство, през лятото на 2004г. е отправена покана от ръководството на читалището, да се сформира състав, за какъвто имат амбиция от дълго време. Така се ражда гайдарският състав и започва репетиции с около 20 човека.

Благодарение на авторитета и доброто име, с което се слави ръководителят на състава – Костадин Илчев, не след дълго броят на гайдарите нараства, дори хора които не са хващали гайда повече от 10-15 години, се завръщат към това си влечение и съставът продължава да расте.

През 2011 г., след навършване на пенсионна възраст, Костадин Илчев напуска ОДК Смолян, където по това време се помещава „Детско Юношески Фолклорен Ансамбъл „Орфей”, на който са възпитаници повечето участници в големия състав, а Илчев от дълги години работи там като учител по каба гайда. Идеята на Костадин Илчев е да направи школа в читалището с не повече от 15-20 деца, за да си осигури спокойна работа след пенсионирането.

Плановете за спокойната работа, обаче не се сбъдват, тъй като децата от гайдарските школи на „ДЮФА Орфей” са толкова привързани към своя учител, че не желаят да ги учи друг. Костадин Илчев заедно с читалищното ръководство откликват на многобройните молби на родителите да се разшири гайдарската школа и така почти всички деца се местят в читалище „Христо Ботев-1871г.” Смолян. По това време участниците в големия състав са около 40 човека. Заедно с новодошлите 80 деца, в продължение на една учебната година, сформират „101 каба гайди. Той се превръща в най-големият гайдарски състав със 120 действителни участници. С годините работа , нарастващата популярност на „101 каба гайди“ и каба гайдата, като инструмент, през 2019 година съставът наброява над 150 гайдари включващи школите, на които учители са Костадин Илчев и Маргарит Маргаритов. За по-кратки периоди като учители в школата са били: Красимир Узунов, Йордан Палагачев и Атанас Киндов.

101 каба гайди“ се отличава от всички останали групи и със своят женски гайдарски състав, който е сформиран през 2018 г. от три поколения момичета и жени участници в големия състав.

През март 2011г. е написан и устав на състава, извън този на читалището, който е приет от всички членове на „101 каба гайди” и всеки новодошъл се запознава с него. В този устав е записано, че ръководителят на състава е Костадин Стефанов Илчев и не подлежи на смяна, а организационният ръководител Никола Марковски, който е мениджър и продуцент на състава и касиерът Калин Киндов се избират от състава и съответно се отчитат морално и материално пред него и подлежат на смяна.

В устава са регламентирани начина за влизане в състава, като закачливо е записано, че на първо място се подава молба в остъклен вид поне 1 (един) литър и нещо расло на кокал, след което съставът взема решение дали да се приеме мераклията или се налага второ четене на молбата.

В устава е регламентирано в кои случаи членовете са действителни или спомагателни, като никой не се заличава, освен ако не пожелае сам или със своите действия накърни доброто име на състава. Действителните членове са тези, които посещават репетиции и откликват на поканите за участия и концерти, а спомагателните са тези, които поради естеството на своята работа посещават репетиции няколко пъти в годината за удоволсвие и не вземат активно участие в дейността на гайдарския състав. Именно поради този факт, и целта на „101 каба гайди” да е обединител на гайдарите, общият брой на последователите на състава е много по-голям от тези, които са регистрирани.

Не случайно, от фондация „Искуството да живееш”, организатор на събитието, с което през май 2012г. се постави световен рекорд на Гинес, „333 каба гайди” се обърнаха за помощ към към ръководителя на „101 каба гайди” Костадин Илчев, да помогне за събирането на голям брой гайдари, желаещи да участват в поставянето на рекорда. С този рекорд, още веднъж беше отбелязан фактът, че „101 каба гайди” е най-многобройният гайдарски състав, като читалище „Хр. Ботев-1871” – Смолян е удостоено с грамота за читалище, изпратило най-много гайдари при поставяне на рекорда, а Костадин Илчев е удостоен с грамота за главен диригент .

При многобройните си участия във фестивали и конкурси, гайдарите от „101 каба гайди” винаги вземат призови места. С всяка изминала година, нарастват поканите към състава за участие в мероприятия и телевизионни предавания на територията на страната и в чужбина. Гордеем се с факта, че „101 каба гайди“ сме част от големи спортни и културни събития, като например: Мачовете на Кубрат Пулев-Кобрата , 100 години Футболен Клуб „Левски“, 50 години №8, бенефис на Христо Стоичков ,70 години Футболен Клуб ЦСК, участие в музикални, танцови и театрални спектакли, както и много други.

Радваме се, че наши членове и ученици от школите, след заминаване от Смолян, продължават да се събират, репетират репертоара на „101 каба гайди” и поддържат идеите на състава. Дори има състав „101 каба гайди-Ню Йорк.

101 каба гайди” е регистриран в министерството на културата на 05.03.2012г, когато се издава и първия продукт на състава в следствие на годините работа и труд, положени от членовете му. Издаден е уникален по рода си компакт диск „101 каба гайди”,продуциран от Никола Марковски и защитен с авторско право и съдържащ напълно нов репертоар от гайдарски сюити, където за пръв път гайдарите, освен като изпълнители на каба гайда, показват и вокални способности с изпяването на три родопски песни в хорово изпълнение.

През 2014г. „101 каба гайди” издава книжка с 62 избрани родопски песни, по случай 10 годишния си юбилей, която през 2019г.за 15-тата годишнина е преиздадена и са събрани и добавени още 49 родопски песни и сега книжката е със 111 песни.

Издателската дейност на състава не е с цел печалба, а най-вече за популяризиране и съхранение на автентичния родопски фолклор.

През годините, в които „101 каба гайди” работи, развива и осъществява своите проекти се радва на подкрепата и помощта на родолюбиви българи, които със средства и художествен труд подпомагат състава.

С нашите изяви запазваме, съхраняваме и разпространяваме уникалния автентичен родопски фолклор. Ние сме едно голямо семейство, в което живеят широко скроени хора, умеещи да творят и да привличат млади гайдари, за да се съхранят красивите родопски традиции.

Гордеем се, че живеем в Родопа планина и разнасяме славата на Орфей. Родопската песен е дълбоко в сърцата ни и ще я пазим и предаваме на поколенията.

Add comment

32 − = 22