Cherga BG

10 процента ръст на туристите това лято

10% ръст на туристите през лятото очаква Министерство на туризма. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова преди среща с представителите на бизнеса. Тя коментира, че ръстът е вследствие на встъпването на пазара на нискотарифните авиолинии. През миналата година в световен мащаб над 1 млрд. души са ползвали този тип компании.

“Виждаме и какво се случва в София по отношение на уикендите”, коментира Николина Ангелкова.

По думите й това е още един стимул за развитието на културно-историческия туризъм.”Надяваме се и по отношение на летищата Варна и Бургас тази тенденция да се запази и повиши. Това ще доведе до много по-голям брой на туристите”, каза още тя.

Към момента заявките, които имало от авиокомпаниите, както за чартърни полети, така и за редовни, вървят с ръст от 5-10% за Германия.

“За миналата година немският пазар отбеляза на годишна база 34% повишение. По отношение на летния туризъм немците бяха на първо място”, посочи Николина Ангелкова.

По думите й тенденцията за увеличаване на броя на германските туристи у нас се запазва и това лято. Ранните записвания, които регистрират, са с повече от 10 до 29%.

По отношение на руския пазар, Ангелкова заяви, че очаква растеж между 10 и 20%. Тя посочи, че остава проблемът с кадрите в туристическия бранш.

Регистрираните в Бюрата по труда, които си търсят работа в сектор туризъм, са 23 хиляди души.

“Със сигурност цифрата е много по-голяма”, коментира още Николина Ангелкова. Ресорният министър се ангажира със създаването на координационен механизъм, чието функциониране да улесни издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция, който бе приет в края на 43-то НС. По думите й това е трябвало да бъде направено с приемането на нормативните текстове.

Друг механизъм, който предстои, е създаването на квалификационен и преквалификационен център към Министерство на туризма по примера на Испания, Португалия и Франция. Неговото функциониране ще бъде обвързано със следващия летен сезон. На практика центърът ще засегне най-голямата група от кадри – нискоквалифицираните и изпълнителските такива, свързани с упражняването на професиите камериерки, сервитьори, бармани.

“На база на предварителните изчисления, които сме правили, средно между 1000 и 3000 души”, посочи Ангелкова. По думите й начинът на функциониране и финансиране на центъра зависи много от интереса към него.

“В момента е много важно да обсъдим всичко това с бранша. В дългосрочен план всичко зависи от връзката бизнес и образование”, коментира още Ангелкова.